Lapsivesitutkimus

Lapsivesitutkimus tehdään 15.–20. raskausviikolla. Näytteenottoa edeltää ultraäänitutkimus, josta selviää raskauden kesto, sikiöiden lukumäärä ja istukan sijainti. Siinä tarkastellaan myös sikiön rakenteita, jolloin joskus voi paljastua sikiön epämuodostumia. Ultraäänitutkimuksesta ei ole todettu olevan haittaa raskaudelle, ja se voidaan tarvittaessa toistaa useamminkin raskauden kuluessa.

Kuinka lapsivesitutkimus tehdään?

Lapsivesinäyte otetaan ultraäänikontrollissa ohuella neulalla vatsanpeitteiden läpi, ja se tuntuu suunnilleen samalta kuin verinäytteen otto. Toimenpiteen jälkeen äiti voi liikkua normaalisti ja mennä esimerkiksi töihin.

Lapsivedessä on sikiön iholta ja limakalvoilta irronneita soluja, jotka erotetaan näytteen nesteestä laboratoriossa. Sikiön kromosomisto on selvillä n. 2 viikon kuluttua näytteen otosta.

Liittyykö lapsivesitutkimukseen riskejä?

Alkuraskauden lapsivesitutkimuksesta on harvoin haittaa, mutta täysin riskitön tutkimus ei ole. Näytteenotto ei vahingoita sikiötä, kun kokenut lääkäri tekee sen ultraääniseurannassa. Raskauksissa on normaalistikin 16. viikolta eteenpäin vielä 1–2 prosentin keskenmenoriski. Lapsivesitutkimukseen liittyy noin 0.5 prosentin keskenmenoriski. Kromosomitutkimuksen tulos on erittäin luotettava.

Ultraäänitutkimus
NIPT-tutkimus
Lapsivesitutkimus

Lapsivesitutkimus — Lääkäriasema Femeda

Ansa Aitokallio-Tallberg

Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri

Bruno Cacciatore

Bruno Cacciatore

Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Erja Halmesmäki

Erja Halmesmäki

Jäänyt eläkkeelle 1.11.2024.

Laura Seikku

Laura Seikku

LT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri