21.1.2017

Raskautta ei kuulu, hakeutuako tutkimuksiin?

Tuija Foudila

Tuija Foudila
Jäänyt eläkkeelle 1.1.2025.

Hanna Savolainen-Peltonen

Hanna Savolainen-Peltonen
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus

Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskautta ei ole kuulunut vuoden kuluessa ehkäisyn poisjättämisen jälkeen, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Tahaton lapsettomuus koskettaa noin 20% pareista jossain elämän vaiheessa.

Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskautta ei ole kuulunut vuoden kuluessa ehkäisyn poisjättämisen jälkeen, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Tahaton lapsettomuus koskettaa noin 20% pareista jossain elämän vaiheessa. Lapsettomuus johtuu naisesta neljäsosassa tapauksia, neljäsosa johtuu miehestä ja molemmista johtuvaa on neljäsosa. Lapsettomuuden perusselvittelyt on tärkeää tehdä sekä naiselle että miehelle; niiden tavoitteena on selvittää, tapahtuuko ovulaatio, ovatko munanjohtimet avoimet ja kohtu terve, ja onko siemennesteen laatu riittävä. Aina lapsettomuudelle ei löydy selittävää tekijää, silloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.

Milloin tutkimuksiin?

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua vuoden raskausyrityksen jälkeen. Selvittelyt voidaan aloittaa aikaisemmin, jos taustalla on gynekologisia ongelmia, kuten voimakkaita kuukautiskipuja tai vuotohäiriöitä.

Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munarakkulan kypsymisen häiriöistä. Aikaisemmin sairastettu klamydia tai muu lantionalueen tulehdus tai vatsanalueen leikkaukset voivat häiritä munanjohtimien toimintaa. Endometrioosi tai todettu kohdun rakennepoikkeavuus voivat vaikuttaa raskauden alkamiseen. Jos miehellä on ollut kivesten leikkauksia tai tulehduksia, on hyvä varmistaa, ettei näillä ole vaikutusta hedelmällisyyteen. Tutkimukset voivat myös olla aiheellisia, jos naisella tai miehellä on pitkäaikaissairaus tai lääkitys, jonka epäillään vaikuttavan hedelmällisyyteen. Raskaustoiveesta kannattaa siinä tapauksessa keskustella myös hoitavan lääkärin kanssa. Seksuaalielämän ongelmista kannattaa tulla keskustelemaan, kun raskaustoive tulee ajankohtaiseksi.

Naisen ikä on merkittävin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa raskauden mahdollisuuteen. Yli 35-vuotiaan naisen kannattaa hakeutua tutkimuksiin jo puolen vuoden raskausyrityksen jälkeen

Voinko itse vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Terveelliset elämäntavat ovat eduksi hedelmällisyydelle. Tupakointi heikentää sekä munasolujen että siittiöiden laatua ja lisää raskauskomplikaatioiden riskiä. Kaikkien päihteiden käyttö tulisi lopettaa jo raskautta suunniteltaessa. Painonhallintaan, monipuoliseen ruokavalioon ja liikuntaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sekä yli- että alipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Foolihapon (400 mikrogrammaa/pv) ja D-vitamiinin (10 mikrogrammaa/pv) käyttö on hyvä aloittaa jo raskautta suunniteltaessa.

Mitä Femeda tarjoaa?

Lapsettomuuden perustutkimukset voidaan tehdä Femedassa. Yleistutkimuksessa ja gynekologisessa perustutkimuksessa selvitetään hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä. Kuukautiskierto voidaan kartoittaa hormonimäärityksiä ja ultraäänitutkimusta apuna käyttäen. Lisäksi ultraäänen avulla voidaan tutkia kohdun ja munasarjojen rakenne sekä munanjohtimien aukiolo (HSSG, hysterosonosalpingografia). Puolison siittiöt voidaan tutkia yksityisellä lapsettomuusklinikalla. Tutkimusten perusteella arvioidaan, voidaanko raskautta jäädä odottamaan vai tarvitaanko lapsettomuuteen hoitoa. Lapsettomuushoitoihin voidaan ohjata yksityiselle lapsettomuusklinikalle tai tehdään lähete HUS Naistenklinikalle.

Jos mieltäsi askarruttavat hedelmällisyyteen liittyvät asiat, vaikka raskaus ei vielä olisikaan ajankohtainen, voit tulla keskustelemaan asiantuntijan kanssa. Jos toivot raskautta yksin tai naisparina, voit tulla keskustelemaan siitä, miten raskaus on mahdollista lapsettomuushoitojen avulla. On suotavaa varata 60 minuutin aika ja olet tervetullut yhdessä kumppanisi kanssa.

Lapsettomuus on useimmiten henkisesti vaikea asia niin yksilön kuin parisuhteenkin kannalta. Femedassa on tavattavissa myös lapsettomuuteen perehtyneitä terapeutteja

Tuija Foudila
Naistentautien, synnytysten ja
gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Andrologian erityispätevyys

Hanna Savolainen-Peltonen
Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Varaa aika gynekologille Femedasta

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?