1.11.2019

Pitäisikö minun käydä luuntiheysmittauksessa?

Olavi Ylikorkala

Olavi Ylikorkala
Jäänyt eläkkeelle 1.1.2024 .Professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Naisen tärkein sukupuolihormoni, estrogeeni, jarruttaa luun hajaantumista ja lisää luun rakentumista. Siksi myös luusto luetaan gynekologisiin elimiin, jonka tilaa pohditaan gynekologin vastaanotolla.

Luissa tapahtuu jatkuvasti haajaantumista ja uudelleen rakentumista. Jos hajaantuminen on nopeampaa kuin rakentuminen, luu haurastuu. Naisen tärkein sukupuolihormoni, estrogeeni, jarruttaa luun hajaantumista ja lisää luun rakentumista. Siksi myös luusto luetaan gynekologisiin elimiin, jonka tilaa pohditaan gynekologin vastaanotolla.

Osteoporoosi

Osteoporoosi on salakavala sairaus, sillä sen ensimmäinen oire voi olla selkänikaman lyhistyminen (murtuma), reisiluun (erityisesti sen kaulan) tai jokin muu murtuma. Tällaiset murtumat voitaisiin estää sopivalla hoidolla, jos osteoporoosi todettaisiin ennen murtumaa. Tämä voidaan tehdä vain luuntiheysmittauksella (”bone mineral density measurement”, BMD).

Luuntiheysmittaus on kivuton toimenpide

Luuntiheysmittaus on kivuton ja vaaraton toimenpide. Potilas lepää selällään 20 minuuttia, ja laite mittaa lannenikamien ja lantion kantavien luiden mineraalipitoisuuden. Säteilyn määrä on yhtä suuri kuin taustasäteily viikon aikana eli terveyden kannalta täysin merkityksetön. Potilaan luuntiheyttä verrataan sekä nuoriin naisiin (T-asteikko) että potilaan ikäisiin naisiin (Z-asteikko).

Milloin luuntiheysmittaus on aiheellinen?

Oma gynekologisi pohtii aina luuntiheysmittauksen aiheellisuutta esim. seuraavien ehtojen täyttyessä:

  1. Osteoporoosia suvussa (äiti, isä, sisarukset, isovanhemmat)
  2. Syömishäiriötausta ja / tai huomattava solakkuus
  3. Suolistosairaus (tulehdus, imeytymishäiröt, leikkaukset, laktoosi-intoleranssi)
  4. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö
  5. Helposti syntynyt murtuma (esim. tipahtaminen alle 1m korkeudelta, kevyt kaatuminen jne.)
  6. Kilpirauhasen toimintahäiriöt
  7. Lääkehoidot (kortisoni, marevan, reumalääkkeet, kulumalääkkeet)
  8. Pituuden menetys yli 1cm / 10 vuotta yli 50v iästä alkaen. Siten on normaalia, että 70-vuotias nainen on 2 cm lyhyempi kuin olleessaan 50-vuotias. Sitä suurempi pituuden menetys voi viitata osteoporoosiin.
  9. Kuukautisten päättyminen (menopaussi). Menopaussiin jälkeen estrogeenipuutteen vuoksi luunhukka kiihtyy ja on usein yli 2% / vuosi viiden ensimmäisen postmenopausaalisen vuoden aikana (nettohukka n.10 %). Siksi luuntiheys mitataan, jos menopaussi on alkanut alle 45 vuoden iässä. Mittausta harkitaan vakavasti 5 vuoden kuluttua normaali-iässä (50-51v) alkaneesta menopaussista, varsinkin, jos nainen ei käytä luunhukkaa jarruttavaa estrogeenihoitoa.
  10. Rintasyövän sairastanut, varsinkin, jos hän sai aromataasi-estäjä-hoitoa (esim. Femar tai Letrozol)
  11. Luunhukkanopeuden yksilöllinen laskeminen voidaan tehdä kahdesta mittauksesta 2-3 vuoden välein samalla mittauslaitteella. Tämä on tärkeä arvioitaessa luulääkityksen tarvetta. Esim. Osteoporoosirajaa koskettava luuntiheys ei vaadi välttämättä hoitoa, jos luunhukkanopeus on normaali.

Soita ja varaa aika hoitajiltamme
09 7510 1000

Hormonihoito ja Alzheimer-tauti – mitä uutta?

Olavi Ylikorkala

Alzheimerin tauti, aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, aiheuttaa noin 70 % vanhusten muistisairauksista (dementia). Monet aiemmat tulokset viittasivat vahvasti siihen, että vaihdevuosi-iän hormonihoito (estrogeeni yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa) voisi suojata Alzheimer taudilta. Näin ei käynyt suomalaisilla naisilla.

Seitsemän kysymystä NIPT-testistä

Erja Halmesmäki

NIPT-testillä (noninvasiivinen prenataalitutkimus) voidaan tunnistaa 21-trisomian eli Downin oireyhtymä peräti 99,9 prosentin todennäköisyydellä. Mihin NIPT-testin luotettavuus perustuu, entä jos testituloksen mukaan sikiö ei ole terve?

Apua, minulla on munasarjakysta!

Bruno Cacciatore

Noin 15% kaikista naisista on joskus elämässään, tässä tilanteessa. Munasarjakysta voi selittää oireita kuten alavatsakipuja, turvotusta ja virtsaamisongelmia. Munasarjakysta voi löytyä myös täysin yllättäen normaalin gynekologisen tarkastuksen yhteydessä. Mitä sitten? Voiko se olla vaarallista? Mistä tiedän, ettei se ole syöpä? Pitäisikö leikata heti, voiko se hävitä itsestään ja millä keinoin selvitetään asia nopeasti ja luotettavasti?